top of page

zo 26 mei

|

Filmzaal 4

Workshop: Evolutie Beatmaking

Hip Hop producer/ MC terilekst is inmiddels zo’n 25 jaar een grote naam binnen NL/BE Hip Hop. Vooral op de achtergrond actief geweest als beatmaker/producer op veel releases, zowel underground als mainstream, nationale en internationale samenwerkingen.

Workshop: Evolutie Beatmaking
Workshop: Evolutie Beatmaking

Tijd en locatie

26 mei 2024, 13:00 – 14:00

Filmzaal 4, Cacaokade 1, 5705 LA Helmond, Nederland

Over het evenement

Workshop: Evolutie Beatmaking

"Ik zal gaan vertellen over hoe ik ben begonnen, hoe ik te werk ben gegaan door de jaren heen en laten zien & demonstreren hoe ik nu te werk ga. Dit zal samen gaan met foto slides (screenshots van oa software en foto’s van hardware) en live-sampling en beatmaking te zien op een smart board en of scherm.

Sinds eind 2018 ben ik overgestapt naar iPad Pro en zal vooral hier op (via HDMI/Smartboard) laten zien hoe ik beats maak en tracks afmix.

Ook is het mooi om te vertellen waarom ik vorig jaar voor het eerst ooit een oude hardware sampler (de ASR-10) heb aangeschaft en dat deze een zeer belangrijke factor is geworden in het creatie-proces. Sowieso wel leuk om het deels interactief te maken. Tijdens het maken van een demo-beat bijv vragen aan de aanwezigen om bijv een land te noemen waar ik dan vervolgens iets van zoek (dmv Radiooooo app) en dan wat ga samplen uit een, tevens door iemand uit het publiek gekozen decennium. Verder zal er genoeg ruimte zijn voor vragen omtrent produceren, maar eventueel ook mbt samples clearen en auteursrechten etc."

Meer info over Terilekst

Hip Hop producer/ MC terilekst werd rond 1999/2000 al snel een grote ‘underground’ naam binnen NL/BE Hip Hop na oa zijn eerste eigen beheer release ‘Voor de Medevens’ (’99), vele open mic sessies en 12” releases. Stond in de finale van de Grote Prijs in 2001 met Spacekees met wie hij in 2005 het album Spacekees & Terilekst uitbracht. Op dit album stond ook de bescheiden hit 'Ik Wil Een Meisje’, tevens Superrrclip op TMF.

Beats van terilekst zijn gevuld met veelal oude samples van Nederlandse bodem, opgeknipte drumbreaks. Dit kwam vooral tot uiting op het volledig door terilekst geproduceerde solodebuut van Jiggy Djé’s (CEO Top Notch/ Noah’s Ark) in 2006, getiteld 'Noah’s Ark’. Ook staat het meerdendeel van de producties van Jiggy zijn tweede soloalbum 'De Ark De Triomf’ (2009) op zijn naam.

terilekst vormde ook de formatie Kohfie Konnect met Jiggy Dje en Tenshun, het collectief waarmee hij in 2008 HETISZOVER uitbracht. Buiten deze albums heeft terilekst zich ook muzikaal laten gelden. Hij maakte soundtracks voor films als 'Fatcap Express' van regisseur Danny 'KAS' Stolker en ‘Lowrey' van Brian Elstak, produceerde de track 5% voor Extince (waarop ook MC Miker G te horen is) en rapte in het Duits op Extince' internationale possecut 'Euro Express'. Hij produceerde twee officiële remixes voor Childish Gambino en de officiële remix van Anouks eerste nummer 1-hit Three Days In A Row en produceerde Sepia en Morgenland voor de Vlaamse rappers Safi & Spreej. De creativiteit van terilekst beperkt zich niet alleen tot muziek, hij is ook visueel betrokken als kunstenaar en maakt albumhoezen, posters en animaties.

Zijn eerste officiële solo album Turquoise (2016) ontstond nadat terilekst uit een erfenis een aantal vintage instrumenten ontving. Dit resulteerde in veel experimenteren en nachtenlang opnemen. Met enkele bijdragen van een handvol instrumentalisten ontstond er een compleet nieuw geluid. Misschien wel meer dan ooit sinds hij nu voor het eerst zelf begon te samplen. Dit album symboliseert een milde psychedelische ervaring.

In 2020 verscheen ‘groot' waarop hij uitsluitend samples gebruikte van Nederlands icoon Boudewijn de Groot. De sfeer is sterk beïnvloed door begin-jaren-90 Hip Hop, klassieke en filmische muziek en weerspiegelt een intense mystieke reis.

Het album ‘Gouden Tijd’ is in 2022 niet uitgebracht, helaas konden de samples die hiervoor gebruikt waren, ditmaal van wijlen Liesbeth List, niet gecleared worden.

Naast het creëren van zijn eigen artwork deed hij ook art direction, artwork & design voor het album Jennie Lena sings Michael Jackson (2021) waarop hij ook bijdroeg met drums/beats voor I Wanna Be Where You Are feat. Tony Newton en ‘Got To Be There’.

Op dit moment released hij losse instrumentale songs die later dit jaar gebundeld zullen worden tot een nieuw album.

Tickets

  • Workshop Evolutie Beatmaking

    Voor deze workshop is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld je gauw aan!

    € 0,00
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page